Medya liderleri, aboneliklere kaçışın zengin ve fakirlerin kaliteli haberlere erişimi arasında bir boşluk yaratmasından ciddi olarak endişeleniyor

22/01/2022

Aboneliğe dayalı bir iş modeline yönelik yönelim, medya endüstrisinde artan izleyici serveti açığıyla ilgili endişeleri körüklüyor ve medya liderleri, kaliteli haberlere erişimin yalnızca bir ödeme duvarını aşmak için ödeme yapmak isteyenler için giderek artan bir ayrıcalık olduğundan korkuyor.

Illinois Üniversitesi profesörü Nikki Usher, "İnsanlara, kullanmaya çalıştıkları anda kapatıldıklarında, 'Sahte haber kullanmayın. Yüksek kaliteli kaynaklara güvenin' demek gerçekten çarpık ve haksız bir mesaj" dedi. ve "Zenginler, Beyazlar ve Maviler İçin Haberler: Amerikan Gazeteciliğini Nasıl Yer ve Güç Bozuyor" kitabının yazarı.

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete göre, küresel medya liderlerinin yaklaşık %79'u aboneliklerin veya üyeliklerin 2022'de en önemli gelir önceliklerinden biri olacağını söylüyor. Ancak ankete katılanların neredeyse yarısı (%47), bu modellerin "gazeteciliği daha zengin ve daha eğitimli izleyicilere süper hizmet etmeye ve diğerlerini geride bırakmaya ittiğinden" endişe ettiklerini söyledi.

Büyük teknoloji platformları çevrimiçi reklamcılık ekonomisini kaplarken, yıllarca dolar için hurdaya çıktıktan sonra, bazı medya şirketleri, Trump yıllarında haber yoğunluğuyla desteklenen bir trend olan ücretli abonelikler sayesinde başarıya ulaştı.

Önde gelen örnek New York Times, kısa süre önce yaklaşık 8,4 milyon abonelik bildirdi ve 2025 yılına kadar 10 milyona ulaşmayı hedefliyor. Insider'dan The Information'a ve Puck gibi yeni yeni başlayanlara kadar büyük ve küçük medya şirketleri abonelik modeline yöneldi. Bireysel düzeyde, bazı yazarlar Substack'te ücretli haber bültenleri ile kendi başlarına vurdular.

URL Media'nın kurucu ortağı S. Mitra Kalita, abonelik trendinin medya çalışanlarına uyum sağlamak için ortak bir hedef verdiğini, ancak "Aboneliklerin gazetecilik ekonomisini herkes için çözeceği inancı bir sorun" dedi.

URL Media, Kalita'nın New Yorkluların pandemiyi yönlendirmesine yardımcı olmak için kurucu ortağı olduğu Epicenter-NYC de dahil olmak üzere Siyah ve Kahverengi topluluk haber kuruluşlarından oluşan kar amacı gütmeyen bir ağdır. Kalita, haber yayıncılarının farklı gelir stratejileriyle çeşitlendirilmiş ürünlere ihtiyacı olduğunu söyledi. Epicenter-NYC, yoga grupları ve yemek turları gibi şeyler sunan bir üyelik programı ile okumakta ücretsiz olsa da Kalita, ikinci ev sahipleri için ücretli bir haber bülteni olan The Escape Home'u da işletmektedir.

"Bu, yılda 99 dolar ödeyebilecekleri konusunda endişelenmediğim bir izleyici kitlesi" dedi.

Reuters Enstitüsü raporu, yayıncıların bu yıl artan bilgi eşitsizliğine yönelik eleştirileri ele almanın yeni yollarını bulacağını tahmin ediyor. Rapor, Güney Afrika'daki "The Daily Maverick"in "ödeyebildiğiniz kadar öde" üyeliği sunduğu gibi, dünya çapında birkaç örneği vurguladı. Raporda, piyango fonunun ücretsiz dijital haber aboneliklerini finanse etmek için kullanıldığı Portekiz'de, satış noktalarının yaşlı vatandaşlara veya işsizlere abonelik dağıttığı belirtildi.

ABD'de, abonelik kuruluşları bazen hizmet odaklı içerik için ödeme duvarlarını düşürüyor - tıpkı The Atlantic'in pandeminin ilk günlerini iyi okunan kapsamıyla yaptığı gibi.

Amerikan Gazetecilik Projesi yerel haber girişimi hayırsever organizasyonunun CEO'su Sarabeth Berman, yerel ve kar amacı gütmeyen düzeyde, satış noktalarının bir "üyelik" modeline yöneldiğini ve topluluk üyelerinden ürünleri ücretsiz tutmak için desteklerini istediğini söyledi.

Berman, "Toplulukların gerçekten bilgilendirildiğinden emin olmak için bir tür toplumsal zorunluluk, insanların "kamu radyosunun yıllardır yaptığı gibi" bağış yapmalarını sağlamak için gerçekten yeterli ve işe yaradı, dedi.

AJP bu hafta, Houston'da kar amacı gütmeyen yeni bir haber odasını finanse etmek için 20 milyon dolar toplamak için bir dizi hayırseverle ortak olduğunu duyurdu.

Uç kavanoz modelinin, kar amacı gütmeyen işletmeler için bile ulusal düzeyde işe yarayabileceğine inanmak için nedenler var. Birleşik Krallık yayıncısının yakın zamanda bildirdiğine göre, çevrimiçi içeriği çoğunlukla ücretsiz olan ancak katkı talep eden Guardian, 2021 gelirinin yaklaşık %30'unu (yaklaşık 93,2 milyon dolar) abonelikler ve katkılar yoluyla topladı. The Guardian ayrıca, tek hissedarı olan The Scott Trust bağış fonunun gazetenin gazeteciliğini sürdürmek için kârını yatırdığı benzersiz bir sahiplik modeline sahiptir.

The Rebooting haber bülteninin yazarı ve Digiday'in eski genel yayın yönetmeni Brian Morrissey bu hafta, "Umudum, geniş erişim ve sürdürülebilir ekonomi arasındaki dengeyi sağlayan yeni para kazanma modellerinin ortaya çıkmasıdır." "Güvenilir bilgi lüks bir mal olmamalıdır."

Abonelik haberleri girişimi Scroll'u geçen yıl Twitter tarafından satın alınan Tony Haile, abonelik haber yayıncılarının olgunlaştığını ve bunun yalnızca zengin, niş kitlelere haber sunma sorununu daha da kötüleştirebileceğini söyledi.

Yayıncılar bir zamanlar mümkün olduğu kadar çok abone kazanmak için ödeme duvarlarını sıkılaştırmaya odaklanırken, şimdi rakamlarını istikrarlı bir şekilde büyütmek zorundalar. Bu, mevcut abonelere ilgi alanlarıyla alakalı içerik sunmak ve daha fazla insan bulmak anlamına gelebilir.