Fintech girişimi Bolt, hala yeni finansman için 14 milyar dolarlık bir değerleme arıyor

28/01/2022

Anlaşma, Bolt'un E Serisi turunda 11 milyar dolar değerinde 355 milyon dolar kapatmasından sadece haftalar sonra geldi.

Şimdi, şirket, Insider'a konuya aşina olan ikinci bir kaynak olan Tribe Capital dahil olmak üzere yatırımcılardan bir E-2 Serisi turunda 200 milyon ila 300 milyon dolar istiyor. Kaynak, ilk olarak The Information tarafından bildirilen anlaşmanın henüz kesinleşmediğini ve değerleme de dahil olmak üzere finansal şartların değişebileceğini söyledi.

Yeni tur, CEO'nun son sosyal medya patlamasından sonra mevcut yatırımcıların etkilenmediğini gösteriyor.

Bolt CEO'su Ryan Breslow, Y Combinator ve baş rakibi Stripe'in kendi girişimini karanlığa boğmaya çalıştığını tweetlediğinde teknoloji dünyasına şok dalgaları gönderdi.

Daha önce dört günlük bir çalışma haftasını müjdelemek için dalgalar yaratan Breslow, 95 milyar dolar değerinde bir girişim olan Stripe'in ve Stripe'i öğreten ve destekleyen ünlü hızlandırıcı Y Combinator'ın Bolt'un büyümesini engellemek için komplo kurduğunu söyledi. Firmaları "mafya patronları" ile karşılaştırdı ve birçok potansiyel müşteriyi ve yatırımcıyı Bolt'tan uzaklaştırdıklarını iddia etti.

İplik, Sequoia'dan Shaun Maguire, Jason Calacanis ve Sheel Mohnot gibi yatırımcıların araya girmesiyle sosyal medyada bir fırtınaya yol açtı. İnsanlar ayrıca Breslow'un bazı iddialarına meydan okuyarak onu bir düzeltme yapmaya yönlendirdi.

Yeni fona aşina olan kişi, Bolt'un kendi destekçilerinin şaşırdığını, ancak tweet'ler tarafından cesaretlerinin kırılmadığını söyledi. İlk kez kurucuyu, bilgeliğini diğer kurucularla paylaşmak isteyen empatik bir birey olarak tanımladılar.

Kaynak, Breslow'un Stripe'ı harekete geçirebileceği konusunda yeterince kendinden emin olduğunu söyledi.

Breslow Ocak ayında finansman aramaya başladığında, işi 60 milyon dolarlık yıllık gelire ulaştığını söylediler. Bu rakam, Bolt'a 14 milyar dolarlık bir değerlemeyle 233 katın katları kadar şaşırtıcı bir gelir sağlayacaktır. Bağlam açısından, hızla büyüyen girişimler, özellikle günümüzün çılgın özel yatırım pazarında, genellikle daha yüksek gelir katları sağlayabilir.

Ancak iki fintech kurucusu Insider'a, Bolt üzerindeki pazar araştırmasının 2021 için gerçek net gelirin 20 milyon dolardan az olabileceğini ve daha da yüksek bir gelir çarpanı olduğunu gösterdiğini söyledi.

Bolt'un gelirini rakiplerininkiyle kat kat karşılaştırmak zor çünkü özel şirketlerin bu tür gizli bilgileri halkla paylaşması gerekmiyor. Tipik olarak, halka açık şirketler daha düşük gelir katlarına sahiptir. Buna karşılık Shopify, yıllık 3 milyar dolarlık gelir bildirdi ve 35 katının katları için yaklaşık 106 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip; Diğer bir ödeme sağlayıcısı olan Marqeta, 2020'de yıllık 290 milyon dolar gelir bildirdi ve daha sonra 51.7 katı bir gelir olan 15 milyar dolarlık bir değerlemeyle halka açılmak için başvuruda bulundu.

Yeni finansmana aşina olan kişiye göre Bolt, 2022'de yıllık 150 milyon dolar gelir öngörüyor.

Ancak her yatırımcı şirketin yeni finansmanına sürekli ilgi göstermiyor. Örneğin, General Atlantic üç ayrı finansman turuna yatırım yaptı ancak bu ayın başlarında E Serisi turuna katılmadı.